Terug naar overzicht

9 sollicitatietips om mee te scoren!

23 Jun 2020

Tijdens het lezen van een vacature word je alleen maar enthousiaster! Dit is de baan die jou op het lijf is geschreven. Maar net als elke werkzoekende moet je eerst solliciteren. Hoe pak je dat aan? In deze blog geven we je 9 tips zodat je goed voorbereid bent om kans te maken op je droombaan.

 

1. Wees op tijd!

Een open deur: wees op tijd. Te laat komen op je sollicitatiegesprek is echt een NO-GO. Natuurlijk kun je er soms niets aan doen, helemaal als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Probeer daarom extra tijd in te calculeren voor je reis er naartoe. Veel te vroeg xaankomen is natuurlijk ook niet de bedoeling. Het beste is om ongeveer 10 minuutjes van te voren binnen te komen. Merk je dat het je niet gaat lukken om op tijd te komen? Dan kun je het beste even bellen om je situatie uit te leggen, zodat je samen tot een oplossing kunt komen. Zorg er dus ook voor dat je altijd het telefoonnummer en de naam van je contactpersoon hebt.

 

2. Kleed je passend

Wat voor kleding trek je aan voor een sollicitatiegesprek? Een spijkerbroek of toch een mantelpakje? Doe je een stropdas om of juist niet? Informeer van tevoren naar de gebruikelijke dresscode bij de opdrachtgever. Kies kleding die bij je past en waar je jezelf goed in voelt, maar die wel representatief is. Je wilt goed voor de dag komen, dus doe je best. 

 

3. Uiterlijke verzorging 

Kleren maken de man/vrouw, maar denk ook aan je uiterlijke verzorging. Ben je netjes geknipt en geschoren, draag je de juiste make-up, ruik je fris? Als je last hebt van overmatig zweten, gebruik een anti-transpirant middel om niet met enorme plekken onder je oksels aan te komen. Als je rookt: rook niet nét voor je naar binnengaat nog een sigaret, want die geur neem je mee in je kleding en aan je handen.

 

4. Eerste indruk

Wist je dat non-verbale communicatie het grootse deel uitmaakt van je totale boodschap? Jouw gesprekspartner bepaalt al in de eerste seconden een beeld van je. Die eerste indruk is bepalend voor het verdere verloop. Stel jezelf altijd netjes voor bij binnenkomst en vergeet niet te glimlachen. Groet je gesprek en noem hem of haar, indien mogelijk, bij naam. Tijdens het gesprek kun je de gesprekspartner het beste aanspreken met ‘u’, totdat er duidelijk aangegeven wordt dat je ook ‘je’ mag zeggen.

 

5. Zenuwachtig het gesprek in?

Als je merkt dat je zenuwachtig bent of niet direct antwoord weet op een vraag, benoem dit dan tijdens het gesprek en vraag of je er later op terug mag komen. Ga niet praten om maar wat te zeggen. 

 

6. Durf vragen te stellen 

Een sollicitatiegesprek van tegenwoordig is wederzijds. Het ‘politieverhoor’ van vroeger is definitief verleden tijd. Durf daarom vragen te stellen! Door vragen te stellen toon je interesse in de functie, het bedrijf en je gesprekspartner. Vragen stellen heeft nog een groot voordeel: jij bent degene die heel veel informatie krijgt. Jij moet namelijk ook bepalen of de baan bij jou past. Bedenk van tevoren een aantal open vragen. Schrijf deze op en neem ze mee naar het gesprek. Dan weet je zeker dat je ze niet vergeet te stellen.

 

7. Blijf Beleefd

Wees tijdens, maar ook vóór het gesprek, beleefd en vriendelijk tegen iedereen die je tegenkomt. Alles wat je zegt kan namelijk weer terechtkomen bij de recruiter of je gesprekspartner. 

 

8. De afsluiting

De laatste indruk is net zo essentieel als de eerste. Zorg dat je het geheel goed afrond. Hebben ze nog vragen? Zo niet, bedank voor het leuke gesprek en vraag naar het vervolg van de procedure. Ben je zelf enthousiast over het gesprek? Laat dit dan ook zeker merken.

 

9. Belangrijkste tip
Wees jezelf!

Laatste Blogs

9 sollicitatietips om mee te scoren!

Tijdens het lezen van een vacature word je alleen maar enthousiaster! Dit is de baan die jou op het ...

23 Jun 2020

Meet Angela

Onze 'busy (content) bee'

16 Jun 2020

Meet Maxime

HR studente en leukste barkeepster van het Zuiden

08 Jun 2020